Speltempo = hänsyn

Ett bra speltempo är bra för alla - även scoren!

Förbättra speltempot

I riktlinjer för spelares uppförande i Regler för golfspel 2019 förväntas spelare visa hänsynsfullhet genom att spela i rask takt. Det innebär förstås inte att alla kan eller skall spela lika fort, men det innebär att alla skall visa respekt för andra spelare och spelets regler genom att spela så raskt man kan. 

Undersökningar visar att 95 % av alla golfspelare anser att det är oacceptabelt med rondtider på 5 timmar eller mer. Men det är tyvärr övriga 5 % av spelarna som bestämmer hur lång tid våra ronder tar vid en fullbelagd bana. Det är också dessa 5 % som i hög grad bidrar till att många som skulle vilja spela golf ändå väljer att avstå - det tar för lång tid!

 

 

 

 

 

 

 

Vi är övertygade om att varje fyrboll kan spela på 4 timmar och 20 minuter, oavsett spelhandikappet. Det klarar alla med en normal promenadkontakt. Det som krävs är att man:

  • hela tiden går mot sin boll och så nära man kan utan att störa medspelarens nästa slag
  • är beredd att spela när det är din tur
  • bedömer avstånd och klubbval redan innan man är framme vid sin boll
  • på greenen bestämmer puttlinjen medan dina medspelare puttar
  • alltid hålar ut då man har en putt kvar som är ca 50 cm eller kortare – under förutsättning att man inte ställer sig i någon annans puttlinje
  • alltid placerar golfbagen där man kommer att gå av greenen till nästa hål
  • för sitt scorekort under tiden medspelarna slår ut från nästa tee

Märker man att den egna "bollen" håller på att tappa avståndet till framförvarande grupp så skall man försöka komma ikapp, och om man inte lyckas med detta så skall man släppa igenom bakomvarande ”boll/bollar”. Detta gäller inte minst då man blir tvungna att leta efter en boll. Alla är förstås välkomna att spela, men om "bollens" speltempo är på 4,5 timma eller mer måste man släppa igenom bakomvarande boll då det är tomt framför.

Det är tillåtet att hämta en boll som hamnat Out of Bounds, förutom om bollen ligger inne på en villatomt eller på en åker. Men att leta efter bollen och orimligt fördröja spelet innebär plikt enligt regel 5.6a. Onödigt många provsvingar, hämta klubba som glömts, stanna för att berätta något eller ett upprepat användande av mobiltelefon är andra exempel på orimligt fördröjande av spelet. 

Det en myt att den med lägst handicap ansvarar för att medspelarna sköter sig och inte försenar spelet. Så är det inte - alla i ”bollen” har samma ansvar för speltempot.

Nyfiket - Fikapaus

Fikapaus behöver inte förlänga rondtiderna - men gör det. Enligt klubbens ordningsföreskrifter gäller följande:

Vid sällskapsspel är det tillåtet att efter 9 hål ta en paus vid kiosken (max 5 min). Efterföljande boll har rätt att slå ut när bollen framför tar paus, och har även rätt att gå igenom om den inte önskar ta paus.

Ni har väl inte missat att idealtiden står på scorekortet för varje hål?

Kommentarer

Fler artiklar

Namn Datum
Välkomna på Julbord! 2023-11-28
Rapport från medlemsmötet 2023-11-28
Vinterbanan öppen! 2023-11-24
Medlemserbjudande 2023-11-21
Träna med Sofia 2023-11-17