En sådan uppslutning!

Uppdaterad: 2020-07-04 00:40

Uppdatering: De flestas handicap-ändringar efter gårdagen har nu gått igenom, men för 11 stycken kvarstod felet. De är informerade via mail.

Nästa Fredax är den 17 juli, efter Gullbringa-veckan - anmälan i Min Golf som vanligt!!


"The first cut is the deepest" är en sång som spelats in av bland annat Rod Stewart, och lite så kände även jag idag. Första Fredax-tävlingen för i år, och även om jag förberett mig en del för att anpassa mina rutiner för att hantera resultaten med tanke på att vi inte spelar som vanligt i år, så har det tagit längre tid än vanligt att få på plats Fredax-hemsidan. Å andra sidan verkar många av er också ha varit ringrostiga, för jag fick SMS:a inte mindre än fyra personer som skrivit upp resultat i Eclectic:en på fel hål. Så antingen är vi alla lite ovana vid tävlandet eller så har synen blivit sämre under vintern. 🤓

Men många var det som ville spela Fredax igen - jag har naturligtvis varit inne och tittat på anmälningarna under veckan, med tanke på att vi varit en lite mindre skara som spelat Fredags-sällskap så var jag osäker på hur många som skulle dyka upp. Men till min glädje kan jag notera att intresset var stort, det dök upp gamla - och nya!! - Fredax-golfare som man inte sett på banan i år, i alla fall inte på fredagar vid lunch eller eftermiddag.

Henrik och jag behöver också hitta lite nya rutiner för att hantera Fredax under corona-året 2020, jag förstod att lottningen vid lunchen inte varit optimal. Det finns en del saker jag också skulle vilja påpeka för alla:

1. Se till att ni kommer överens inom bollen vem som för scoren för vem. Bara för att vi inte byter scorekort innebär det inte att ni inte behöver skriva någon annans score. De flesta gör detta bra, men som vanligt behöver alla vara markör för någon annan.

2. Kom ihåg att anmäl er till tävlingen i GIT, senast innan ni går ut. Det går bra att säga till i kansliet så anmäler de er. Idag behövde jag nog lägga till 2-3 personer som saknades när jag skulle föra in resultaten.

3. Var lite noggrannare när ni skriver på Eclectic-papperna. Det tar onödigt med tid att kontakta er för att "rätta" resultat som hamnar i fel kolumn, vilket det nästan alltid är frågan om. Å andra sidan skriver ni ibland upp resultat ni inte gjort (både sämre och bättre).

Gör vi detta, så ska även Henrik och jag se till att det flyter bättre i fortsättningen. Men att corona finns och att allt inte är helt som vanligt, det är tyvärr något vi kommer att behöva leva med tills dess att det finns ett vaccin. 💉

Jag noterar också med förtjusning att vi lyckats engagera ett antal nya Fredax-golfare i år. Våra "ungdomar" Kristoffer och Johan dök upp även idag, och även Michael och Bengt premiärspelade Fredax med oss som gick på eftermiddagen. Torben tog väl hand om dem enligt utsago, och förhoppningsvis så ser vi dem snart igen!

Jag spelade med Tony och Nader - idag igen, det var bara Björn som saknades - och en sådan runda jag höll på att göra. Eller vad som om att chippa i kopp för birdie på Blå 1 direkt? Och även om jag klantade mig på Blå 7 med två usla träslag från fairway, med vattenbesök som resultat, så gick jag Blå slinga på 38 slag - 3 brutto över par (vilket för övrigt var så många slag över par jag var på blå 7 😡). Dock, allt har en ände - även om korven har två - och på Röd 5 tog allt det roliga slut, och på två hål - 5an och 6an - lämnade jag 7 slag till banan. Jag får vara glad över att jag kom in på nettopar idag.

Så här såg det t.ex. ut på Blå 6s green idag (tryck på Play-knappen)

Nader, ja. Jag vet inte riktigt vilket smeknamn jag ska ge honom. Normalt sett tänker på jag John Daly, i alla fall när han svingar sin driver. Nader "Daly" Ardakani?! Men idag på blå2 slog det mig vilken förändring när det gäller puttningen han genomgått. För två år sedan kommer jag ihåg att han darrade som ett asplöv så fort han fick en putter i handen. Men i år - han slår till bollen bestämt, gör det bra och sänker många fler puttar. Nader "Spieth" Ardakani? Men Spieth är ju inte sig själv längre, han var ju bäst 2015 då han inte missade någonting kändes det som. Men så slog det mig på röd 1 - jag tittar ju på Nader "Bubba" Ardakani. Ni skulle sett den power-fade som han slog, högt över träden och sedan in på fairway. Även om Nader gör det spegelvänt från Bubba.

Men, det var vare sig jag, eller Nader, eller Tony, som spelade bäst idag. Det märktes att folk redan varit igång och är "upp-spelade", för det var låga scorer överlag och inget av den ringrostighet som vi normalt uppvisar vid Fredax-premiären. Eller vad sägs om Andrew "Andy" Holmes eagle på röd 7? I första omgången! Men inte heller han var bäst idag.

För bäst idag i A-klassen (ni kommer väl ihåg att jag delar klasserna lika efter ronden, efter beslut i höstas) var Tomas Helldén som gick runt på 66 nettoslag idag. Inte långt efter kom Anders Frank som gick runt på 68 nettoslag. Och bäst av alla de som gick runt på 71, däribland jag, var dock Kenneth Johansson som med sitt lägre spelhandicap knep tredje och sista prisplats idag.

I B-klassen, där gränsen idag hamnade på 16,6 och uppåt, var Håkan Erneborn bäst då han liksom Anders gick runt på 68 nettoslag. Tvåa kom Torben Granbom som trots att han tog hand om våra nykomlingar även spelade bra och gick runt på 70 nettoslag. Trea i klassen kom Thomas Sundberg på 71 slag, hjälpt av en birdie på Blå 2 idag!! 🐦

Det blev en förhållandevis låg score som var till grund för dagens bot - och den gick till Mats Jutéus som med 84 nettoslag normalt sett inte hade behövt skämmas alltför mycket men idag hamnade sist.

 

Nästa Fredax som sagt om två veckor, se till att hålla koll på corona-rekommendationerna. Viktigast – stanna hemma om ni känner er det minsta sjuk, och håll distans och undvik fysisk kontakt när ni är med och spelar.

mvh
Ola (mail: 📧)

 Tävlings-start i juli

Då Svenska Golfförbundet hävde den allmänna rekommendationen att inte tillåta tävlingar i början av juni, så har jag hoppats att vi ska kunna köra igång Fredax med "vanlig" tävlingsverksamhet igen. Och nu är det bestämt, vi kommer att köra igång den 3 juli som första tävlingsomgång. Det innebär att vi innan säsongsavslutningen den 25 september kommer att få ihop 11 stycken omgångar, eftersom vi som vanligt inte spelar under Gullbringa-veckan (10 juli). Dessa 11 omgångar spelas i en serie, där den som har flest poäng vinner 2020 - räknat på personens 6 bästa omgångar.

Eftersom vi får ihop 11 omgångar, har jag - självsvåldigt tillsammans med Henrik - bestämt att vi kommer att köra våra normala tävlingar-i-tävlingen, nämligen Eclectic och Challenge. Med en liten twist. Eclectic kommer jag inte att ändra, utan det gäller det att sätta upp alla 27 hål allteftersom ni gör ett resultat som ni är nöjda med - väl uppsatt går det inte att ändra. Vi kommer totalt sett att spela 8 ggr på blå slinga, och 7 ggr vardera på röd och gul slinga.

 
Juli Augusti Sept
3 17 24 31 7 14 21 28 4 11 18
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
BR BG BR RG BG BR RG BG BR RG BG

 

För Challenge-tävlingen kommer vi att göra en liten twist (tack till Torben för idén) - varje omgång kommer vi att ha två hål som man kommer att räkna resultatet för, istället för ett av hålen. Den som i slutet av säsongen har lägst score, räknat på de 10 bästa (av 22 möjliga då, för den som spelar alla gånger), vinner.

Observera att egentligen har ingenting i sak ändrats angående corona-viruset utan det är nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet och Svenska Golfförbundet som gjort detta möjligt - men vi behöver fortfarande vara försiktiga, följa våra corona-rekommendationer och framför allt aldrig komma till spel när man känner sig sjuk. Om man som 70+ och riskgrupp känner sig orolig, måste var och en ta ett beslut huruvida man vill utsätta sig för risken, för vi kan aldrig garantera något oavsett hur mycket vi anstränger oss som arrangör eller medspelare. Livet kommer inte med någon garanti. SGF pekar på risken, men rekommenderar egentligen bara att inte låta gruppen ha egna klasser.

Med det sagt, är ju golf dock en av de bättre aktiviteterna man kan ägna sig åt och Folkhälsomyndigheten pekar ju också på vikten av att hålla igång fysiskt för att bibehålla hälsa och motståndskraft mot sjukdom.

 

P.S. Om ni ändå tänkt köpa någon golfutrustning, kolla med Dale i första hand. Eller passa på och ta en lektion. Stötta vår klubb, krog och golf pro – så att vi har kvar dem även 2021.

FREDAX-golfens historik

Resultat från tidigare år kan nu hittas via Historik som ni finner som en undermeny till FREDAX-golfen


FREDAX-Golfens Statuter & Spelformer

Följ denna länken för att se våra statuter.


Gullkrogens Happy-Hour

GULLKROGEN = En av våra två Sponsorer ....... !

....... erbjuder "Happy Hours" med prissänkt ÖL fredagar 1100-1600