Då var vi i mål (nästan!)

Uppdaterad: 2020-09-18 23:25

Nästa fredag är det avslutning  - scramble-tävling i fyrmannalag och med pytt-i-panna och prisutdelning för säsongens tävlingar efteråt, samt utlottningspriser. Anmälan i Min Golf, senast fredag lunch 12:00! Glöm inte att fundera på om ni vill väcka någon motion till årsstämman, eller titta på dem som redan kommit in (3 st).

[Nyfiken på hur vi kommer fram till alla siffrorna i våra olika tävlingar, eller vad allt betyder på våra olika sammanställningar? Läs mer på Fredax-siffrorna - hur beräknas de?]


Uj, uj, uj... Vad spännande det blev till slut. Men mer om hur det gick i serien, eclectic och challenge-tävlingen lite längre ner.

För dagens tävling är ju också värd att prata om - i alla fall tycker jag det. Fast mina medspelare idag, Andrew "Andy" Holmes och Östen Lundström, sade uttryckligen till mig att de tyckte att jag skulle låta bli att skriva om någonting idag. Detta var när halva gula slingan var avklarad, och jag kan förstå att de inte ville att deras bedrifter skulle spridas för mycket. Faktum är att Bengan tyckte detsamma förra veckan, och kanske har Andy rätt när han idag sade att han aldrig spelar så dåligt som när han spelar med mig. Även Bengan åkte ju på boten förra veckan - innebär det att det är jag som är orsaken till att folk spelar dåligt?!! 😱

Tyvärr drabbade det även mig - jag skrev ju förra veckan att det var dags att plocka fram det bästa spelet, men det lyste med sin frånvaro under dagens runda kan jag säga. Hur kan man på övningsområdet gå ner i bunkern och slå sex perfekta bunkerslag, för att sedan komma ut på banan och - med självförtroendet kvar från någon timme sedan! - slå sådana dåliga bunkerslag?? På blå2 slog jag mig från ena bunkern till den andra, och från den tog det ytterligare tre bunkerslag innan jag var uppe på green. Efter två inledande bra slag på hålet, så behövdes det alltså bara att man hamnade i bunkern på tredjeslaget för att det skulle bli en kvadrupelbogey till slut!! Surt som citron 🍋. Det enda som kändes positivt idag var att jag inte var lika väderspänd som förra fredagen - på vissa hål kunde jag då inte bestämma mig för om jag skulle putta eller prutta först, så illa var det. Idag satt p(r)uttningen bättre, men däremot inspelen mot green...

Efter nio hål hade jag använt precis alla mina slag, och min plan om att gå gul slinga på bruttopar dog redan på gul 1. Äsch!!! Enda trösten idag var väl att jag var bäst i bollen. Ni skulle sett Andy, och till viss del Östen (speciellt mot slutet). Fast det började lyckosamt - förvisso hade Andy slagit en boll i diket på blå3, och i träden till vänster på blå4 - men när hans inspel mot green på blå4 på 2-a bollen for seglande iväg mot diket till vänster kändes det som att det fick vara nog. Och tydligen var det någon som lyssnade, för med en stenhård studs i dikeskanten for bollen in på fairway igen och fram mot green. Enda klagomålet vi hade, var att den inte gick upp på green... Hade "Hell" spelat med oss, hade den bollen fått veta att den levde! 😠

Östen hade sina problem han också - på blå 9, dagens ena Challenge-hål, missade han utslaget men var turligt nog kort om vattnet. Fast det hjälpte inte speciellt mycket, när han slog inspelet ner i vattnet från 20 meter. Och den första droppade bollen for även den till Poseidons domäner, så han fick droppa ytterligare en gång. Tror faktiskt inte det var någon som hade så hög score på Blå9 idag som Östen.

Men det värsta kom nog på gul3, där Andy quick-slicade in i skogen. När Östen väl hittade hans boll, försvann snart hans glädje över den hittade bollen då den låg väldigt illa till. Efter två slag, som i princip inte avancerade honom någonting, droppade han till slut för ospelbar på en lite bättre fläck - och kom säkert 10 meter framåt, dock fortfarande kvar inne i skogen. Till slut blev det en plus-femma på hålet, och ett utverkat löfte från Östen om att aldrig leta efter Andys bollar igen...

 

Men, om vi i vår boll inte hittade "det bästa spelet" så fanns det vissa som verkligen steppade upp när det gällde. För dagens bästa resultat hade Håkan Erneborn som med 70 nettoslag kom först i A-klassen, tätt följd av Torben Granbom på 71. Bägge två hade ju verkligen någonting att spela för, mer om det här nedan.

Och inte ville man vara sämre i B-klassen. I sin debut för i år gick Thomas Areschoug också runt på 70 nettoslag, följd av Stefan Löfgren på 72 slag.

Boten idag tas omhand av vår skogsmulle idag, Andrew "Andy" Holmes som hade en tung dag, som ni säkert förstått. På grund av mig!?... 😢

 

Inför avslutningen på fredag, se till att hålla koll på corona-rekommendationerna. Viktigast – stanna hemma om ni känner er det minsta sjuk, och håll distans och undvik fysisk kontakt när ni är med och spelar.

mvh
Ola (mail: 📧)

P.S. Om ni ändå tänkt köpa någon golfutrustning, gör som Torben och kolla med Dale i första hand. Eller passa på och ta en lektion. Stötta vår klubb, krog och golf pro – så att vi har kvar dem även 2021. 

 

 Det blev ju väldigt spännande till slut...

Då var alla omgångar spelade, och fredax-serien för i år (bara en pga. corona) med 11 tävlingar färdigspelade.

Inför dagens tävling sa jag att vi fick plocka fram bästa spelet. Jag (Ola) var i topp, med Torben, Håkan, Kenneth, Helldén och Veine strax efter - över pris-snöret. Jag visste att vid vinst kunde både Håkan och Kenneth passera mig, Torben kunde till och med bli tvåa och gå förbi. Men vad jag inte hade räknat med var att Håkan kunde bli delad etta, och ändå passera mig. Jag får tacka Thomas Areschoug för att han delade bästa scoren idag med Håkan, men ännu bättre för mig hade varit om han gått ytterligare ett slag lägre. Då hade ingen passerat mig, och jag hade kunnat inkassera den femte höst-serievinsten på de senaste 6 åren. Men med tanke på den jämnhet han uppvisat i år, är det kanske bara rättvist att Håkan Erneborn hoppade upp i topp på Fredax-seriens omgång för 2020 med 99,83 poäng. Jag (Ola Nissen) stannade kvar på 98 poäng och blev tvåa medan Torben Granbom kom otäckt nära med 96 poäng men fick nöja sig med tredjeplats. Kenneth Johansson som spelade seriespel idag på annan bana stannade på sina 87 poäng, och Tomas Helldén förblev femma på 73,33 poäng även om Veine Jennefalk försökte knappa in lite, men kom inte närmre än 73 poäng.

Håkan Erneborn tar dessutom plats på vandringspriset (vår whiskey-tunna), i kraft av flest inspelade "päng" för säsongen.

I Challenge-tävlingen drygade Torben Granbom ut sin ledning som han tog förra veckan, för med en birdie (och netto -2) på gul 9 gick han till -10 för säsongen och ohotad vinnare. Veine Jennefalk och Kenneth Johansson stannade kvar på -7, men fick sällskap av Åke Holmqvist som med två nettobirdies på dagens bägge Challenge-hål hoppade också upp till -7 och delar därmed andra-platsen med Veine och Kenneth.

I Eclectic-tävlingen spådde jag tidigare att Kristoffer Anderssons resultat inte skulle räcka, då han slutade på 97 nettoslag ungefär. Att han gick 5 under par brutto, med sina fem birdies, brukar normalt inte räcka. Men i år var inget vanligt år, och vi kan konstatera att det blev mycket stora omplaceringar i listan mot slutet allteftersom hålen var tvungna att fyllas i. Med bara 11 omgångar att spela, och sätta upp resultat på, var det fler än vanligt som hade fler än normalt antal hål kvar så här sent på säsongen. Dock, någon som höll i bra - även om han fick fylla i en trippelbogey på sitt sista hål idag - var Torben Granbom som tar en förkrossande seger med 91,556 nettoslag. En förhållandevis hög score jämfört med de flesta andra säsongerna, men inte så långt borta ändå. Själv blev jag (Ola Nissen) tvåa på 96,583, något jag inte trodde efter att jag fick sätta upp två dubbelbogeys idag. Å andra sidan gjorde jag par på de två andra jag hade kvar (ni skulle sett gul 5, efter att spelat in mig på green på två blev första-putten för kort och rann ner på nedre platån igen varifrån jag satte nästa putt!). Trea blev ovan nämnda Kristoffer Andersson på 97,472 följd av Lars Ringström som fyllde sitt kort förra veckan och fick ihop 98,417 nettoslag. Femma blev Tomas Helldén som tappade sex slag gentemot förra veckan, men som ändå tappade mindre än de flesta andra och slutade på 100,194 nettoslag. Sexa, och sista pristagare, blir Mats Jutéus som visar att strategin att sätta upp hål tidigt kanske inte var så fel, tittar vi på hans placering för två veckor sedan var han på plats 27, förra veckan plats 25 och nu slutar han alltså sexa på 100,833 nettoslag genom att sätta upp en bogey på sitt enda kvarvarande hål idag.

 

FREDAX-golfens historik

Resultat från tidigare år kan nu hittas via Historik som ni finner som en undermeny till FREDAX-golfen


FREDAX-Golfens Statuter & Spelformer

Följ denna länken för att se våra statuter.

Följ denna länken för att lära er mer om hur våra olika Fredax-resultat räknas ut.


Gullkrogens Happy-Hour

GULLKROGEN = En av våra två Sponsorer ....... !

....... erbjuder "Happy Hours" med prissänkt ÖL fredagar 1100-1600